Kadın Makosen Ayakkabı Modelleri

Vaktiyle Kuzey Amerika ve Asya yerlilerinin kullandıkları bu ayakkabı türü, önce aristokrat ailelerinin giyim dolaplarında; 20. yüzyıldan itibaren de herkesin dolabındaki yerini almıştır. Modern dünyaya ilk girişinde bir ev ayakkabısı olarak değerlendirilen makosen ayakkabıların seri üretimine geçilmesiyle dış giyimde de aranılan bir ayakkabı türü hâlini almıştır. 1900’lü yılların başlarına kadar sadece erkeklerin tercih ettikleri bir ayakkabı türü olan makosen, bu tarihten sonra kadınların da kullandıkları bir ayakkabı türü olmuştur. Sinemada özellikle yarı-spor tarzda erkeklerin tercih etmeleriyle kullanımı yaygınlaşan makosen ayakkabı Amerikan iş adamlarının 1980’lerde sıkça rağbet etmeleri sebebiyle moda gündeminde kalmıştır. Kadın modasında sıkça kullanılması da bu tarihten sonrasıdır.

Bugün kadın makosen ayakkabılar, yalın ve sade tasarımlarıyla gündelik kombinlerin ayrılmaz bir giyim parçası olmuştur. Makosen ayakkabılar, eyerli, bağcıklı, taşlı, tokalı, boncuklu, İskoç etekli gibi modelleriyle kadın ayakkabı giyimindeki yerini almıştır. Bazı kadın makosen ayakkabı türlerinde dekoratif amaçlı fiyonk da bulunur. Bu tip süslemeler kadın makosen ayakkabıların kullanım sahasını arttırmada önemli bir misyon üstlenir. Sade ve klâsik tarzdaki makosen ayakkabılar daha çok özel ve ciddi etkinlikler için tercih edilirken bu karmaşık ve modern tasarımlar diğer özel etkinlikler için gönül rahatlığıyla kullanılabilirler.

Makosen Ayakkabı Nedir?

Makosen ayakkabı, Kuzey Amerika yerlilerinin giydikleri ayakkabılardan ilhamla üretilen ve giyim dünyamıza kazandırılan bir ayakkabı türüdür. İlkel dönemlerde yekpare parça deriden üretilen bu düz tabanlı, topuksuz ayakkabılar bağcıksızdılar. Kolayla ayağa mest yahut çorap gibi giyilmesiyle ve giyen insana hızlı, seri ve çevik hareket edebilme imkânı tanımasıyla tercih edilmişlerdi. Ayağı bir çorap gibi sarması sebebiyle kolay kolay ayaktan çıkmazlar, savaş benzeri eski devrin hayat normlarında giyen kişilere manevra yapabilme konforu sağlarlardı. Tek parça malzemeden üretilmesi sebebiyle tek renkli olmalarına yol açardı. Tek renkli, tek parçalı, bağcıksız bu ayakkabılar savaş, baskın gibi tarihî hadiselerde kullanmaları dolayısıyla genellikle erkekler tarafından tercih edilmiştir.

Modern devirlerdeyse artık makosen ayakkabılar bağcıksız çeşitlerinin yanında bağcıklı olarak da üretilmekte, makosen severlerin beğenilerine sunulmaktadır. Geçmiş devirlerdeki yaygın kullanımının aksine artık kadınlar tarafından da kullanılmaktadır ve çoktan vazgeçilmez bir kadın ayakkabı türü olarak moda hayatındaki yerini almıştır. Makosen Fransızca kökenli bir kelimedir ve dilimize de bu dilden geçmiş, aynı şekilde kullanılmıştır.

Makosen ayakkabı genel manasıyla kısa ökçeli yapıya sahip; sade tasarımlı, bağcıklı yahut bağcıklı çeşitleri bulunan yumuşak malzemeli rahat ayakkabılardır. Dört ayırt edici özelliğini sıralamak lazım gelirse bunlar: ayak bileğini açık bırakmaları, ayrı tabanlı olmaları, alçak ökçeli olmaları ve rahatlıkla giyilip çıkartılmalarıdır.

Kadın Makosen Ayakkabı Ne Zaman Giyilir?

Kadın makosen ayakkabılar her zaman giyilebilecek bir ayakkabı türüdür. Yalnız bağcıksız modelleri resmî davetler için uygun karşılanmazlar. Bu kabul edilmezliği aşmak için bugün kadın makosen ayakkabıların bağcıklı modelleri de tasarlanmıştır. Makosen ayakkabıların bağcıksız modellerini gündelik buluşmalarınızda, iş, okul gibi vazifelerinizde, yarı-resmî toplantılarda giyebilirsiniz. Makosen ayakkabıların bağcıklı modellerini ise daha resmi davetlerde, tayyör hatta üç parçalı takım elbiselerin altına bile giyebilirsiniz. Dolayısıyla hem resmi hem yarı resmî hem de gündelik buluşmalarda giyebilirsiniz. Ayrıca kullanımında mevsimin, hava sıcaklığının, yağışın ehemmiyeti yoktur. Çünkü her iklim olayına uygun kadın makosen ayakkabı modelleri tasarlanmıştır.

Kadın Makosen Ayakkabı Kombinleri

Kadın makosen ayakkabı deyince çoğunluğun aklına resmî bir ayakkabı imajı gelse de bu doğru değildir. Zira bağcıklı modelleri klâsik uzun kesim tayyör, ceket ve klâsik kesim kumaş pantolonlarla kombinlenebileceği gibi kot pantolon modelleriyle, modern kesim tasarım pantolonlarla da giyilebilirler. Süet malzemeden yapılmış makosen ayakkabılar daha gündelik kombinlerde tercih edilir. Bağcıksız süet kadın makosen ayakkabılar renklerine göre sıcak, samimi ve sade ama şık kombinlerin aranılan ayakkabılarıdır.

Siyah rugan kadın makosen ayakkabılar şık, elegant ve güçlü bir görünüm verdiğinden ötürü şayet bağcıklıysalar resmî kombinler için gönül rahatlığıyla tercih edilebilirler. Bunun dışında yarı-resmî ve özel buluşma, toplantı, mezuniyet töreni kombinlerinde de kullanılabilirler. Siyah rugan kadın makosen ayakkabıların bağcıksız modelleri resmî buluşmalar için pek tercih edilmese de şık ve göze çarpan gündelik kombinlerde kullanılabilirler.

Turuncu, yeşil, sarı, mavi gibi pastel renkli kadın bağcıksız makosen ayakkabılar daha taze, hafif, rahat ve salaş bir görünüm kazandırırken güçlü duruştan da ödün vermez. Bunun için yaz ve bahar kombinlerinizde yıkılmadım ayaktayım demek isterseniz tercih edebilirsiniz. Kahverengi, bej ve diğer koyu renk kadın makosen ayakkabıları işe yahut okula giderken kullanabilirsiniz. Buna mukabil açılışlarda, sergilerde, galalarda sade, yalın ama şık bir kombin yapıyorsanız bu renk kadın makosen ayakkabıları tercih edebilirsiniz.

Tabii bu kombinleri yaparken makosen ayakkabıların ayağınıza bağımsızlık kazandıracak kadar rahat bir ayakkabı türü olduğunu unutmayınız. Öyle makosen ayakkabılar vardır ki çoraptan farksızdır.

Kadın Makosen Ayakkabı İçine Çorap Giyilir Mi?

Kadın makosen ayakkabılar hem çorapla hem de çorapsız şekilde kullanılabilir. Bu tercih, makosen ayakkabıları giyeceğiniz ortama göre değişiklik gösterir. Eğer makosen ayakkabılarınızı yaz yahut sıcak bahar aylarında evde, gündelik buluşmalarda giyecekseniz makosen ayakkabınızı çorapsız kullanabilirsiniz. Yalnız çorapsız giyimlerde makosen ayakkabıların iç bakımına ve temizliğine özen gösterilmelidir.

Makosen ayakkabılar genellikle çorapla tercih edilmektedir ve sıklıkla babet çorabıyla beraber giyilmektedir. Hâlbuki kadın makosen ayakkabılar uzun ve yarı uzun çoraplarla giyilirler. Eğer şık, zarif ve nahif bir görünüm arzu ediyorsanız kadın makosen ayakkabınızı tek renkli, ince ve düz çoraplarla kombinleyebilirsiniz. Kesinlikle beyaz çorap tercih etmemeniz gerekmektedir. Beyaz çorap hem o nahif görünümü yıkar hem de kaba bir intiba bırakabilir. Makosen ayakkabı giyerken çorap seçimi yaparken giyeceğiniz kıyafetlerin renk uyumlarına, ayakkabıyla bu kıyafetlerin renkleri arasında bir ahenkli geçiş sağlamasına dikkat edilmelidir. Tarzınızın spor yahut klâsik olmasına göre doğru renkte bir ince çorapla makosen ayakkabılı kombininizi tamamlayabilir; bunu yaparken de sadelikten, şıklıktan ve yalınlıktan ödün vermeyebilirsiniz.

Her ne kadar makosen ayakkabılar tek renkli, düz, ince çoraplarla beraber giyilse de siz kendi tarzınıza ve giyiminize uygun şekilde renkte ve kalınlıkta bir çorapla makosen ayakkabılı kombininizi tamamlayabilirsiniz.

Kadın Makosen Ayakkabı Bakımı Nasıl Olur?

Kadın makosen ayakkabınız rugansa bakımını kremlerle ve vazelinle yapabilirsiniz. Süet malzemeyle yapılan makosen ayakkabıların bakımını süet derinin yapısına zarar vermeyerek, havalandırarak yapabilirsiniz. Uzun süre kullanmak isteyenlerin lostra salonlarında süet bakımı yaptırmaları lazımdır.

Kadın Makosen Ayakkabı Temizliği Nasıl Yapılır?

Makosen ayakkabıların temizliği kolaydır. Rugan makosen ayakkabılar fırça yahut hafif nemli bezle silinip, boyanarak temizlenebilir. Daha sonra parlatıcı sürülerek yeni görünümü kazandırılabilir. Süet kadın makosen ayakkabıların temizliğiyse biraz daha zordur. Bu ayakkabılara kesinlikle nemli bez değdirilmemelidir. Kuru fırçayla tozu alınmalı, daha sonra süet malzemeye zarar vermeyecek temizlik maddeleriyle ayakkabı temizlenmelidir.

Kadın Makosen Ayakkabı Fiyatları

Mytopuk’ta bağcıklı ve bağcıksız modelleri bulunan kadın makosen ayakkabılar her beğeniye cevap verecek skaladadır. Bu ayakkabıların fiyatları değişiklik göstermektedir.

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR